8 veelgestelde vragen over watersilo’s

Vaak gestelde vragen over watersilo’s: ‘Kan je een watersilo zelf bouwen?’, ‘Wat zijn de voordelen?’, ‘Waar moet je op letten bij de aankoop van een watersilo?’, ‘Waarom is het interessant om een watersilo af te dekken?’ …

Lees meer

 


Wat is een watersilo?

Een watersilo is een grote bovengrondse of deels ingegraven constructie die wordt gebruikt om grote hoeveelheden water op te slaan. Dit water kan gebruikt worden voor verschillende doeleinden, zoals irrigatie, drinkwater of brandbestrijding. De watersilo’s van Bollaert worden geleverd als een assemblage pakket. Met de gegalvaniseerde golfplaten kan je ter plaatse het silo geraamte opbouwen. Een folie of liner aan de binnenkant zorgt voor de waterdichtheid van de silo.


Hoe groot moet een watersilo zijn?

De grootte van watersilo hangt af van jouw behoeften als gebruiker. De silo’s die je kan kopen bij Bollaert hebben een inhoud tussen 25000 en 400000 liter.

Volume (uitgedrukt in Liter)Diameter (uitgedrukt in Meter)Hoogte (uitgedrukt in Meter)
250003,642,32
350003,643,08
500004,553,08
1000006,373,08
1500007,283,85
2000008,193,85
30000010,013,85
40000011,833,85

Zie ons complete gamma watersilo’s!

 


Waar worden watersilo’s voor gebruikt?

Watersilo’s bieden een betrouwbare en efficiënte manier om water op te slaan en te gebruiken voor verschillende doeleinden, zoals irrigatie van gewassen, opslag van grote hoeveelheden water voor bijvoorbeeld brandbestrijding.


Hoeveel kost een watersilo?

De prijs van een watersilo is afhankelijk van de grootte van de silo. Ook de keuze van toebehoren zoals vloerankers of een afdekzeil bepalen mee de aankoopprijs. Mocht je de silo niet zelf willen opbouwen, dan moet je ook rekening houden met de plaatsingskost.


Kan je een watersilo zelf bouwen?

Als je handig bent en wat ervaring hebt met bouwwerkzaamheden, dan is het mogelijk om een watersilo zelf op te bouwen. De watersilo’s van Bollaert worden geleverd in de vorm van een bouwpakket. Bollaert biedt daarbij een handleiding en advies om je te helpen bij een correcte installatie. Je kan er ook voor kiezen om de watersilo te laten opzetten door een aannemer. Het is belangrijk dat de silo gebouwd wordt op een vlakke, waterpas ondergrond die het volume water kan dragen.


Wat zijn de voordelen van een watersilo?

Een van de grote voordelen van watersilo’s is dat je grote hoeveelheden water op een efficiënte manier kan opslaan. Hierdoor kan je de kosten van watergebruik verminderen en ben je minder afhankelijk van andere watervoorziening. Het is daarenboven goed voor het milieu. Door bewust om te gaan met water, wordt er minder water afgevoerd in het rioolstelsel. Bovendien kunnen watersilo’s gezet worden op plaatsen waar andere vormen van wateropslag niet mogelijk zijn.


Waar moet je op letten bij de aankoop van een watersilo?

De kwaliteit van een watersilo wordt bepaald door volgende aspecten:

  • De platen voor de opbouw van de silo zorgen voor de sterkte van de silo. Je opteert best voor gegalvaniseerde platen. De zinklaag zorgt voor roestbestendigheid. De bouten en ringen waarmee de stalen platen aan elkaar worden bevestigd zorgen voor een langdurige vormvastheid van de silo en moeten dus ook roestbestendig zijn.
  • Bij Bollaert, kan je ervoor kiezen om de onderste ring van golfplaten te voorzien van een extra hoogwaardige coating. De stalen golfplaten hebben dan een gegalvaniseerde laag met daarbovenop een tweede coatinglaag. Deze zorgt voor een langdurige bescherming tegen roest, UV of krassen.
  • De duurzaamheid van de folie of liner in de silo moet zorgen voor waterdichting. De liners aangeboden door Bollaert zijn van Flexibel Polypropyleen (FPP).

Waarom is het interessant om een watersilo af te dekken?

Wanneer een silo niet wordt afgesloten, kan er vuil, stof of bladeren in het water terechtkomen. Daarnaast kunnen er ook algen groeien in de silo. Een afdekking kan ook helpen om de temperatuur van het water in de silo te beheersen en verdamping tegen te gaan. Bollaert biedt als optie bij de watersilo, spanzeilen en drijf zeilen aan.

Een watersilo afdekzeil is gemaakt van geweven polypropyleen. Dit type afdekking is vooral geschikt voor silo’s met een kleinere diameter of als de tank binnen staat. Het zeil wordt bevestigd aan de randen van de silo en opgespannen met touwen of klemmen.

Een watersilo drijfzeil is een type afdekking dat drijft op het oppervlak van het water in de watersilo. Het is gemaakt van een duurzaam polypropyleen en kan worden aangepast aan de grootte en vorm van de silo.

 

0