7 veelgestelde vragen over een regenwatertank

Vind in onze FAQ een antwoord op uw vraag over een bovengrondse watertank of ondergrondse regenwatertank: ‘Wat is de prijs?’, ‘Hoe werkt een regenwatertank?’, ‘Hoe groot moet de watertank zijn?’, ‘Wat doe ik met mijn bovengrondse watertank in de winter?’ …

Lees meer

Wat kost een ondergrondse watertank?

Ondergrondse regenwatertanks bestaande in verschillende modellen, vormen en volumes. U zult versteld staan van de uitgebreide keuze!

Wist u dat ook onze goedkoopste watertanks al een heel mooi opslagvolume bieden?


Zie ons complete gamma aan praktische ondergrondse regenwatertanks!Staar u echter zeker niet blind op de aankoopprijs bij de zoektocht naar een regenwatertank: de installatie van een kunststof ondergrondse regenwatertank is zo gemakkelijk, dat u dit vaak zelf kunt, waardoor u heel wat geld kunt uitsparen aan manuren. En – in tegenstelling tot bijvoorbeeld een betonnen regenwaterput – hebt u ook geen kraan nodig voor de plaatsing: opnieuw een kost die u niet hoeft te maken.

Ook goed om te weten: de investering in een ondergrondse watertank betaalt zichzelf terug! U kunt namelijk veel geld besparen door uw regenwater te recupereren. Water wordt schaarser en duurder. Het opgevangen regenwater kunt u gebruiken voor allerhande huishoudelijke activiteiten: schoonmaken, wassen, het toilet doorspoelen (= 50% van het dagelijkse verbruik van een gezin) of het besproeien van de tuin.


Hoe werkt een ondergrondse regenwatertank?

De installatie van een ondergrondse regenwatertank zorgt voor de opvang van het water dat bijvoorbeeld via uw dak komt, vóór het anders afgevoerd zou worden via het riool.

Het regenwater van uw dak loopt via een regenpijp naar beneden, en daarna gaat het via een ondergrondse regenwaterbuis naar de regenwatertank.

Het water vult de tank, en wanneer deze vol is, dan loopt het water verder door de overloop van de regenwatertank via een andere regenwaterbuis, naar de riolering.

Daarnaast bestaat de installatie vaak ook nog uit een aantal nuttige toevoegingen:

 • filter
 • trage invoer
 • sifon
 • deksel / mangat / schacht
 • pomp

Wat kost een bovengrondse regenwatertank?

Kwalitatieve bovengrondse watertanks bestaan in veel verschillende vormen en volumes, en dat bepaalt natuurlijk voor een groot stuk de prijs! Maar zelfs onze goedkoopste tanks zullen zeker voldoen aan uw behoeften.


Zie ons complete gamma aan praktische bovengrondse regenwatertanks!


Hoe werkt een bovengrondse regenwatertank?

Voor een groot stuk, is dit gelijkaardig aan de werking van een ondergrondse regenwatertank.

 1. Het water dat bijvoorbeeld via uw dak komt, wordt afgevoerd via een regenpijp.
 2. Van de regenpijp, gaat het water naar uw bovengrondse regenwatertank. Een groot voordeel van een bovengrondse watertank, is dat u het water uit de tank héél gemakkelijk kunt gebruiken door een kraantje te monteren op de regenwatertank.
 3. Wanneer de tank dreigt vol te lopen, wordt het overtollige water via de overloop afgevoerd naar de riolering.

Uw installatie bestaat vaak ook nog uit een aantal nuttige toebehoren:

 • kraantje om het water te kunnen aftappen
 • filter om het water proper te houden
 • deksel voor toegang tot de tank
 • pomp om het water te verdelen / sproeien / …

Hoe groot moet een regenwatertank zijn?

De capaciteit van een regenwatertank hangt af van verschillende factoren:

 • De lokale neerslaghoeveelheid (= in liter per m² en per jaar)
 • Uw dak : de dakoppervlakte en het materiaal waaruit het dak vervaardigd is
 • Verplichtingen vanuit de lokale overheid
 • Uw waterbehoeften

Uw waterbehoeften

Bij de keuze van uw regenwatertank moet u rekening houden met uw persoonlijke waterbehoeften. Op uw jaarlijkse factuur van de watermaatschappij vindt u uw verbruik terug. Op deze manier kan u een schatting maken van uw verbruik. Afhankelijk van welk gebruik van drinkwater u wil vervangen door regenwater, kunt u dan bepalen welke hoeveelheid regenwater u wenst te stockeren.

Om u te helpen bij deze keuze, zijn dit een aantal gemiddelde hoeveelheden van het waterverbruik in Nederland:

 • Persoonlijke hygiëne (bad / douche / wastafel): 50 liter/dag/persoon
 • Toilet: 35 liter/dag/persoon
 • Was: 15 liter/dag/persoon
 • Drinken en koken + afwas + schoonmaak: 19 liter/dag/persoon
 • Tuin: 3 liter/dag = 1100 liter/jaar

Totaal gemiddeld verbruik persoon/dag: 119 liter/dag/persoon (bron: drinkwaterplatform.nl)


Hoe kan ik regenwater opvangen? En kan ik zelf een ondergrondse watertank plaatsen?

Soms zijn er beperkingen, waardoor het misschien niet mogelijk lijkt een regenwatertank te plaatsen. Maar u zult verbaasd zijn over de vele mogelijkheden om water op te slaan bij u thuis of in de tuin!

Zelfs als het niet verplicht is, is het vaak een slimme investering om uw regenwater op te vangen. U kunt er namelijk heel wat geld mee besparen. Ben je handig en wil je zelf je ondergrondse watertank plaatsen? Bekijk dan deze handige installatie video!
Bij elke regenwatertank, biedt onze firma Bollaert u duidelijke plaatsingsinstructies, zodat u de installatie gemakkelijk zelf kunt uitvoeren.


Wat met mijn bovengrondse watertank in de winter?

Wees gerust, de bovengrondse watertanks van Bollaert zijn gemaakt uit HDPE kunststof (Polyethyleen), en daardoor bestand tegen de vorst.

We raden u wel aan bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen om de eventuele toebehoren die op uw tank zitten (kraantje, waterpomp, filter …) te beschermen. Via deze link geven we een aantal praktische tips.

Op zoek naar een bovengrondse watertank, een ondergrondse watertank of eventueel een grote capaciteit watersilo?