Kan ik zelf een regenton aansluiten? Hoe doe je dat dan?

Op deze pagina geven we jou alle mogelijke informatie over het zelf plaatsen van een bovengrondse regenwatertank: het kostenplaatje, hoeveel tijd je gemiddeld nodig hebt om dit te doen, welke stappen je moet volgen, welke tools je ervoor nodig hebt en wat de voordelen zijn. Een bovengrondse regenwatertank plaatsen is relatief gemakkelijk. Zorg ervoor dat je je aan alle lokale voorschriften en veiligheidsrichtlijnen houdt bij het uitvoeren van deze installatie.

Het kostenplaatje

De geschatte kosten voor de installatie van een bovengrondse regenwatertank variëren afhankelijk van de grootte van de tank, de benodigde accessoires en de plaatsing.

 • De regenwatertank Allereerst is de grootte van de regenwatertank een bepalende factor. Een kleinere tank kost minder dan een grotere tank. Het is tegelijk wel belangrijk om de juiste grootte te kiezen op basis van jouw waterbehoeften. De prijs voor de aankoop van een tank varieert tussen €493,68 voor een watertank van 750l en €4111,58 voor een grote watertank van 15000l.
 • Toebehoren Accessoires zoals filters, pompen, kranen, overloop en aansluitingen dragen ook bij aan de totale kosten. Deze toebehoren zijn van cruciaal belang om het regenwater efficiënt te verzamelen, op te slaan en te gebruiken voor verschillende toepassingen, zoals het besproeien van de tuin of het doorspoelen van toiletten. Reken op een budget tussen €50 en €500 voor de aankoop van toebehoren. Bekijk hier de verschillende toebehoren voor een bovengrondse regenwatertank.
 • De plaatsing Het inhuren van een professional of een installateur om een regenton aan te sluiten kan, maar dat zal dan ook wel wat kosten. Het installatieproces is op zich niet erg moeilijk. Wie een beetje handig is en zich houdt aan de richtlijnen met betrekking tot de voorbereiding en de plaatsing, kan perfect zelf een regenton aansluiten. In dit geval kost de plaatsing je niks.
  Over het algemeen moet je voor de installatie van een gemiddelde bovengrondse regenwatertank rekening houden met een budget van:
  – €1100 voor het gebruiksklaar plaatsen van een bovengrondse watertank van 1500L
  – €1600 voor het gebruiksklaar plaatsen van een bovengrondse watertank van 3000L
  Je merkt al snel dat het niet veel meer kost is om een wat grotere watertank te plaatsen.

De investering zal zich op de lange termijn sowieso terugbetalen door besparingen op jouw waterrekening en de positieve impact op het milieu.

Hoeveel tijd heb je gemiddeld nodig om een regenton te plaatsen?

De tijd die nodig is om een regenwatertank te plaatsen, hangt af van de complexiteit van de installatie en hoe handig je bent. Reken gemiddeld genomen op enkele uren tot een dag. Dus concreet tussen de 5 uren en 9 uren. Meerdere tanks koppelen, het aanleggen van een fundering voor de watertank of meerdere accessoires installeren zal waarschijnlijk meer tijd vragen. De kunststof tanks van Bollaert zijn licht en hierdoor gemakkelijk zelf te plaatsen. Wil je wat tijd besparen? Je kan bij jouw bestelling aangeven welke accessoires je nodig hebt en wij zullen deze al voor jou op de regenton aansluiten in ons atelier.

regenton aansluiten - met 2 mannen de regenton naar de tuin dragen

1 uur voorbereiding volstaat Kies een goede plaats voor jouw bovengrondse regenwatertank , ergens waar het regenwater van daken of andere oppervlakken gemakkelijk naartoe kan geleid worden. 

Zorg voor een vlakke en stevige fundering voor de regenwatertank. Dit kan een betonnen ondergrond of een gestabiliseerd zandbed zijn, afhankelijk van de grootte en het gewicht van de tank.

De regenton aansluiten

Plaats de regenwatertank zorgvuldig op de fundering. Zorg ervoor dat de tank waterpas staat om te voorkomen dat deze scheef zou komen te staan of zou omvallen.

Sluit de regenwaterafvoer van uw dakgoot aan op de inlaat van de regenton. Dit kan een regenwaterfilter of een bladscheider bevatten om bladeren en ander vuil uit het opgevangen water te verwijderen. Sluit de overloopbuis of -slang van de tank aan om overtollig water af te voeren. Wist je dat er een regenwaterfilter bestaat die je eveneens als overloop kunt gebruiken? Bekijk zeker even deze regenwaterfilter met overloop

Plaats een kraantje op uw tank of verbind de uitlaat van de tank met een leiding voor het gebruik van het opgeslagen regenwater. Kraantje op regenton aansluiten? Bekijk hier onze handige video. Als je van plan bent om het opgevangen regenwater te gebruiken voor bijvoorbeeld het besproeien van de tuin, dan is het interessant om een waterpomp te installeren.

Welk gereedschap heb je nodig?

Voor het plaatsen van een regenwatertank heb je best volgende basisgereedschappen in huis:

 • Handschoenen en veiligheidsbril om je te beschermen tijdens de werken
 • Schop en hark te gebruiken voor het egaliseren van de grond en het voorbereiden van het terrein voor de tank.
 • Waterpas om ervoor te zorgen dat de tank op een vlakke ondergrond staat en recht staat.
 • Boormachine voor het boren van extra gaten in de tank voor inlaten, uitlaten en andere aansluitingen.
 • Schroevendraaiers voor het vastdraaien van schroeven, bouten en moeren. Ook handig voor het monteren van onderdelen en accessoires.
 • PVC-zaag voor het op maat snijden van PVC-buizen die worden gebruikt voor het leidingwerk.
 • Teflon of silicone als extra afdichtingsmiddel te gebruiken om lekkages te voorkomen.

De voordelen van DIY (doe-het-zelf)

Zelf een regenwatertank plaatsen of regenton aansluiten, is het overwegen waard omwille van de volgende voordelen:

 • Kostenbesparing: er zijn geen dure arbeidskosten te betalen aan een installateur.
 • Flexibiliteit: je hebt volledige controle over het tijdstip van de installatie. Je kunt het aanpassen aan jouw voorkeur of jouw werkschema.
 • Leerervaring: als je de tank zelf installeert, heb je een heel goed zicht op de werking van jouw regenwatertank. Dit kan handig zijn voor latere controles en onderhoud ervan.

Bollaert biedt daarenboven ondersteuning bij het zelf plaatsen van een regenwatertank. Heb je vragen of wil je advies, je kan ons altijd contacteren. Wij helpen je graag verder. We zijn telefonisch bereikbaar tijdens de werkuren op het nummer: 09 369 13 81. Je kan ons ook altijd contacteren via email sales@bollaert.info of ons contactformulier.

Bollaert heeft een breed assortiment bovengrondse regenwatertanks met toebehoren. Bekijk hier ons complete gamma bovengrondse regenwatertonnen!

0