Subsidie voor een regenton en voor het afkoppelen van regenwater in Nederland

Wist je dat er in Nederland subsidies beschikbaar zijn voor het afkoppelen van regenwater? In veel gevallen stroomt regenwater rechtstreeks van daken en terrassen de openbare riolering in. Dit regenwater wordt samen met huishoudelijk afvalwater naar de rioolwaterzuivering geleid, wat zonde is, aangezien regenwater relatief schoon is en geen zuivering vereist. Bovendien wordt het rioolstelsel onnodig belast tijdens zware regenval. De Nederlandse gemeenten en waterschappen willen ons bewuster laten omgaan met water. En ze steunen daarom woningeigenaars die het regenwater opvangen, anders benutten of laten infiltreren in de bodem. Dit is allemaal gunstig voor de riolering en de natuur. Bovendien voorkomt lokale waterinfiltratie schade aan woningen door overstroming bij zeer hevige regenval. Dit fenomeen komt overigens vaker en vaker voor.

Wat doen met het afgekoppelde regenwater?

Bij het aanpassen van de regenwaterafvoer zijn er verschillende opties om het afgekoppelde regenwater op te vangen, zodat het opnieuw benut kan worden of geleidelijk in de grond kan infiltreren.

  • Regenwaterinfiltratie systeem: Met een infiltratiekrat kan je het regenwater opvangen en langzaam in de bodem laten sijpelen. In dit geval is het belangrijk dat de ondergrond het water goed kan infiltreren, en dat er een overloopmogelijkheid is zodat er geen overlast wordt veroorzaakt.
  • Plaatsen van een regenwatertank: Huiseigenaren kunnen regenwater opvangen in een bovengrondse of ondergrondse regenwatertank die is aangesloten op hun dakgoten. Dit opgevangen regenwater kan je gebruiken voor het besproeien van planten en gras, het doorspoelen van toiletten, het wassen van auto’s en andere doeleinden die geen drinkwater vereisen. Een regenwatertank wordt vaak gecombineerd met een infiltratiekrat omdat een regenton niet al het regenwater kan opvangen. Het infiltratiekrat wordt dan aangesloten op de overloop van de regenwatertank.

Subsidie regenton en subsidie afkoppelen regenwater

Ondergrondse watertanks, bovengrondse regenwatertanks en infiltratiekratten bestaan in uiteenlopende vormen, kleuren en maten. Zie hier een aantal voorbeelden:

Kom jij in aanmerking voor een subsidie voor het afkoppelen van regenwater?

Om in aanmerking te komen voor een subsidie, moet de installatie voldoen aan de voorwaarden en de regelgeving van jouw gemeente. Ook de hoogte van de subsidie is bepaald door de gemeente. Wil je weten of je in aanmerking komt voor een subsidie, raadpleeg dan de website van jouw gemeente of neem contact op met jouw gemeente. Hieronder een aantal voorbeelden.

Eindhoven geeft een subsidie tot 10.000 euro

Als je in Eindhoven je regenpijp afkoppelt, kom je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor subsidie. De hoogte van die subsidie wordt berekend op basis van het afgekoppelde oppervlak. Je kan tot 10 euro per afgekoppelde m2 ontvangen, met een maximum van 10.000 euro per subsidieaanvraag. Klik hier als je meer wil weten over de subsidies voor het afkoppelen van regenwater in de gemeente Eindhoven: Subsidie afkoppelen regenwater – Eindhoven

Apeldoorn wil bewuster omgaan met watersubsidie afkoppelen regenwater

De gemeente Apeldoorn biedt ondersteuning voor het afkoppelen van regenwater. De subsidie is afhankelijk van het dakoppervlak en of het water boven- of ondergronds wordt opgevangen. De subsidie moet aangevraagd worden voordat je begint met het afkoppelen. Voor meer informatie over de voorwaarden en het aanvraagproces kun je terecht op de website van de gemeente Apeldoorn: Subsidie afkoppelen regenwater – Apeldoorn

Rotterdam en haar plan voor klimaatadaptatie

Rotterdammers kunnen sinds 1 juli 2023 een subsidie aanvragen voor diverse groene initiatieven waaronder het afkoppelen van hemelwater en het opvangen van regenwater in een regenton, watertank of infiltratiekrat. De subsidie voor deze groene initiatieven mag in zijn totaliteit oplopen tot 40.000 euro per aanvraag. Hiermee wil de gemeente Rotterdam zich beter wapenen tegen extreem warm, droog en nat weer. Voor meer informatie over de subsidievoorwaarden en het aanvraagproces kun je terecht op de officiële website van de gemeente Rotterdam. Subsidie regenton en subsidie afkoppelen regenwater – Rotterdam

Heb je nog geen regenwatertank of denk je erover om een infiltratiekrat te plaatsen?

Bollaert heeft een ruim aanbod ondergrondse, bovengrondse regenwatertanks en infiltratiekratten. Bij Bollaert kan je online een bestelling plaatsen en krijg je je tank thuis geleverd.
Bekijk hier verschillende types ondergrondse regenwatertanks.
Bekijk hier verschillende types bovengrondse regenwatertanks.
Bekijk hier verschillende types infiltratiekratten.

Vragen of hulp nodig bij het kiezen? Contacteer ons via de contactpagina of op het nummer 09 369 13 81 of stuur je vraag door naar sales@bollaert.email. We helpen je graag verder.

0