6 vaak gestelde vragen over een vetafscheider

Vind in deze FAQ een antwoord op uw vraag: ‘Wanneer ben je verplicht om een vetafscheider te plaatsen?’, ‘Hoe werkt een vetafscheider?’, ‘Welk type vetput moet je kiezen?’, ‘Hoe moet ik mijn vetput onderhouden?’ …

Lees meer

 

Vetafscheider 25 Liter Inox

 

Vetput 1000 Liter Ondergronds Vetput 1000 Liter Kan Door De Deur

Wat is het nut van een vetafscheider?

Vetten en olie zijn onoplosbaar in water en kunnen het rioolstelsel en de waterzuiveringsinstallaties doen verstoppen. Vetophoping kan leiden tot blokkades. Om dit te voorkomen, verplicht de Nederlandse regering bedrijven en handelszaken die veel vetten gebruiken om een vetvanger of -put te installeren. Dit scheidt het vet van het afvalwater, waardoor het niet in het riool terechtkomt.


Hoe werkt een vetafscheider?

Het water dat vet bevat wordt via de afvoer (bijvoorbeeld afkomstig van een gootsteen in een keuken) naar de vetafscheider geleid. Een vetput vertraagt de stroom van afvalwater. Vetten, slib, voedselresten en water worden van elkaar gescheiden. Vet en olie verzamelen zich aan de oppervlakte, terwijl slib en etensresten naar de bodem van de afscheider zinken. Doordat de afvoerbuis boven de bodem van de put is geplaatst, kan alleen het water wegstromen. De vetten en het bezinksel blijven achter in de vetput.

Zie ons complete gamma aan vetafscheiders!


Wie is verplicht om een vetafscheider te plaatsen?

Elk bedrijf dat met vet verontreinigd afvalwater op het riool loost, moet verplicht een vetafscheider of vetput installeren. Als je in jouw bedrijf voedsel bereidt, ben je verplicht om een vetput tussen de keukenafvoer en het riool te plaatsen. Als je twijfelt of je al dan niet een vetput moet plaatsen, is het raadzaam om contact op te nemen met jouw gemeente.

 

 


Kan ik een vetput zelf installeren? En kies ik dan best voor een bovengrondse of ondergrondse vetput?

De vetafscheiders van Bollaert zijn eenvoudig te installeren. Ze zijn compact en kunnen ook op moeilijk bereikbare plaatsen worden geplaatst. Ze kunnen zowel bovengronds als ondergronds worden geïnstalleerd. Als je geen graafwerken wil uitvoeren, kan je kiezen voor een bovengrondse vetafscheider. Sommige modellen kunnen zelfs onder de gootsteen worden geïnstalleerd. Als je de vetput om hygiënische redenen liever buiten of ondergronds wilt plaatsen, ook hiervoor zijn gemakkelijk te installeren oplossingen beschikbaar.

Bollaert heeft verschillende types vetafscheiders met verschillende afmetingen en volumes:

 

Zie ons complete gamma aan vetafscheiders!


Hoe groot moet een vetafscheider zijn?

De omvang en het karakter van jouw bedrijf en de hoeveelheid vet of olie in het afvalwater bepalen welk volume en type vetafscheider nodig is. Een vetput moet voldoende groot zijn om het vet te kunnen verwerken. Een gemiddeld restaurant heeft een vetafscheider nodig van 1000 à 1500 liter. Houd er rekening mee dat de grootte van de vetafscheider de frequentie van lediging bepaalt. Hoe groter de vetafscheider, hoe minder vaak deze geledigd moet worden.

Twijfel je over de optimale inhoud van jouw vetafscheider, neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

 


Hoe moet ik mijn vetput onderhouden?

Het onderhoud van een vetafscheider is eenvoudig. Het is voldoende om de vetput regelmatig leeg te maken en te reinigen. Hoe vaak dit moet gebeuren, hangt af van de mate van gebruik.

0