Vraag het aan Bollaert: Kan ik zelf een septic tank plaatsen?

Een septic tank is een ondergrondse opslagtank die wordt gebruikt om het afvalwater van een huishouden te verzamelen en te zuiveren voordat het wordt afgevoerd naar het grondwater of de riolering. Je kan een septic tank zelf plaatsen maar er zijn wel een aantal aandachtspunten om ervoor te zorgen dat het systeem goed functioneert.

BELANGRIJK!
Vergeet niet om de gedetailleerde veiligheidsvoorschriften en plaatsingsvoorschriften te lezen, voor het plaatsen van septic tank. Voordat je begint met graven, is het ook aangeraden te controleren of er plaatselijke bouwvoorschriften zijn die je moet volgen.

Hier zijn 8 stappen voor het plaatsen van een septic tank:

STAP 1: Kies de locatie voor jouw septic tank

Op basis van de tankgrootte en bijhorende toevoer- en afvoerleidingen, kan je bepalen waar je jouw septic tank gaat plaatsen. Om praktische redenen is het aangewezen, indien mogelijk, de overloopleiding naar de riolering kort en zonder veel bochten te voorzien. Recht naar de riolering en afvoerbuizen met een diameter van 110mm voorzien is dus ideaal. Bij de keuze van de locatie, houd je best ook rekening met de verluchting. Om geurhinder te voorkomen, wil je niet dat deze uitmondt naast dakramen of ventilatieroosters.

septic tank plaatsen

STAP 2: Graaf een put

Graaf een put op de aangewezen locatie die groot genoeg is voor jouw septic tank. Voorzie voldoende plaats voor de leidingen. De put moet iets dieper zijn dan de septic tank zelf om een goede stabiliteit en drainage te garanderen.

septic tank plaatsen
septic tank plaatsen
septic tank plaatsen
septic tank plaatsen

STAP 3: Zorg voor een stabiele bodem

De bodem in de put moet vlak en stabiel zijn. Je kunt de bodem van de put bekleden met een laag zand, gestabiliseerd zand of grind om een stevige en goed doorlatende ondergrond te creëren. Als er zich op de plaats van de uitgegraven put veel grondwater bevindt, raden we aan om jouw septic tank te plaatsen op een betonplaat of te kiezen voor een platte of ondiepe septic tank. De meeste fabrikanten raden aan om de septic tank in gestabiliseerd zand te plaatsen.

STAP 4: Plaats de tank in de put

Plaats de tank in de put en zorg ervoor dat deze stabiel en waterpas staat.

septic tank plaatsen

STAP 5: Voorzie toevoer- en afvoer

Sluit de nodige buizen aan. Je hebt leidingen nodig om het afvalwater vanuit het huis naar de septic tank te leiden. Het gezuiverde afvalwater stroomt vanuit de septic tank via afvoerleidingen naar de riolering of naar een beerput (beerput) . Let er op dat je de juiste helling van de leidingen hebt om een goede stroom van het afvalwater te garanderen. Idealiter gebruik je een helling van 1.0 cm/m.

STAP 6: Zorg voor een goede verluchting van een septic tank

Voor een goede werking van de septic tank, is de toevoer van zuurstof en de afvoer van gassen belangrijk. Er zijn twee onafhankelijke luchtstromen nodig: een primaire verluchting of luchtinlaat (stroomopwaarts van de put) en een secundaire ontluchting of luchtuitlaat (stroomafwaarts van de put). Verluchting septic tank. Lees er hier meer over.

STAP 7: Vul de open ruimte rond jouw tank op

De uitgegraven aarde of een ander vulmateriaal zoals gestabiliseerd zand kan nu rond de tank worden geplaatst. Zorg ervoor dat je het vulmateriaal goed aandrukt en dat er geen holle ruimtes overblijven.

STAP 8: Dek de put af

Sluit de septic tank goed af met een deksel.

septic tank plaatsen

Extra informatie of advies nodig?

Bekijk hieronder onze handige installatievideo.

Bollaert heeft een groot aanbod septische tanks met toebehoren.

Bekijk hier ons complete gamma septic tanks!

Heb je vragen of wil je advies over septic tanks, aarzel niet ons te contacteren. Wij helpen je graag verder. We zijn telefonisch bereikbaar tijdens de werkuren op het nummer: 0032 9 369 13 81. Je kan ons ook altijd contacteren via email sales@bollaert.info of ons contactformulier.

Andere interessante artikels:

 

0